English

De 3 største øjeblikke i Agro Food Park

Søren Madsen, der i dag er m3 Manager i Agro Food Park, koger sine 10 år på stedet ned til de tre største oplevelser.

SRMA

Hvis man vil bevæge sig ud i at forklare Agro Food Parks 10-årige rejse i landbrugsanalogier, kan man sige, at stedet er vokset fra et spirende frø til et netværk af store, sunde planter, der gør både landmanden og forbrugeren glad.

Man kunne også holde sig til almindeligt dansk og sige, at der er sket meget for Agro Food Park de sidste 10 år. Det ved m3 Manager Søren Madsen alt om – han har nemlig været med lige fra starten. Men hvad husker han egentligt som de største øjeblikke, når han kigger tilbage? Han giver svaret her

1. ”Kan I åbne om fem uger?”

I slutningen af 2008 blev Søren Madsen kontaktet af daværende direktør for Videnscenter for Landbrug (i dag SEGES) Frank Bennetzen. Han fortalte om sin vision om en videns- og erhvervspark i Skejby udelukkende for landbrugs- og fødevarevirksomheder og spurgte, om Søren Madsen ikke ville samle et team, der sammen kunne undersøge mulighederne for at realisere denne vision. Et halvt år senere afleverer Søren Madsen en rapport til Frank Bennetzen, der giver klar melding tilbage:

”Det lyder jo meget godt, det her. Kan I åbne om fem uger?”

Hvis Søren Madsen og hans hold kunne være klar, passede det nemlig med, at Agro Food Park kunne slå dørene op på datoen 09.09.09 – og det klingede bare godt. Efter en slutspurt af usædvanlige dimensioner stod Søren Madsen og hans hold klar til at byde mere end 100 gæster, blandt andre daværende borgmester Nicolai Wammen og fødevareminister Eva Kjer Hansen, velkommen til Agro Food Park den 9. september 2009.

Læs mere om Frank Bennetzen og hans historie her

2. Arla Foods køber grund til nyt innovationscenter

Én ting er, at man selv tror på en idé og vision – en hel anden ting er, når en privat virksomhed vælger at investere i projektet. Derfor står oktober 2013 også tydeligt frem som et højdepunkt for Søren Madsens 10 år hos Agro Food Park: Det var nemlig her, at Arla Foods offentliggjorde virksomhedens plan om at bygge deres nye globale innovationscenter i Agro Food Park.

”Alle ”økosystemer” som Agro Food Park har brug for en eller anden magnet, som kan tiltrække nye virksomheder. Derfor var det helt afgørende for Agro Food Park, da Arla annoncerede, at innovationscenteret skulle bygges her. Derudover var det også et rigtigt stort skridt for Agro Food Park, at en privat virksomhed valgte at investere 300 millioner kroner i vores vision,” fortæller Søren Madsen.

Arlas innovationscenter blev åbnet i maj 2017. Sidan Arla offentliggjorde byggeplanerne er Aarhus Universitet gået i gang med at bygge en ny afdeling for fødevareforskning i Agro Food Park, ligesom avlsvirksomheden Viking Danmark også har købt og gennemrenoveret gården Koldkærgård, som de flyttede ind i i august 2018.

Se også denne tidslinje over Agro Food Parks udvikling

3. Offentliggørelse af udviklingsplanen for Agro Food Park

Det havde tydeligvis fungeret helt fint at arbejde mod en lidt luftig vision for, hvad man ville med Agro Food Park, men i løbet af 2015 fik man behov for, at det skulle blive lidt mere konkret.

 ”Nu havde vi jo både grundejere og lejere herude, så vi fik behov for at definere, hvordan rammerne for Agro Food Park skulle være for fremtiden. Hvordan skulle de   fysiske rammer være? Hvad med infrastrukturen? Det fik vi flere arkitektgrupper til   at komme med et bud på,” siger Søren Madsen.

I august 2016 kunne Agro Food Park offentliggøre den udviklingsplan, der i dag danner rammen og retningen for arbejdet med at facilitere udviklingen af fremtidens fødevarer og teknologier.

Udklip fra mediet Dagens Byggeri, der i 2016 skrev om Agro Food Parks dengang nye udviklingsplan. Læs hele artiklen her.