Sådan laver du multisensorisk forskning i fødevareinnovation

Nye forskningsfaciliteter hos Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, AU-FOOD, muliggør en multidisciplinær tilgang til fødevareforskning. 

Navn

Når man flytter ind i en ny bygning, følger der også spritnyt forskningsinventar med – i hvert fald når det er Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, AU-FOOD, der flytter! I disse dage er forskerne i fuld gang med at indrette deres respektive laboratorier, og nogle af disse er helt specielle: Det, AU-FOOD-forskerne kalder ”iSENSE Research Lab”, som er et nyt epicenter for forskningsfaciliteter fokuseret på sanseorienteret fødevareinnovation, skal nemlig folde sig ud her.

”Formålet med iSENSE er at gå til fødevareforskningen med en multidisciplinær tilgang, hvor de menneskelige sanser er i absolut fokus. Det betyder, at vi arbejder med en synergi af tværfaglige indsatser både på AU-FOOD, men også igennem vores forskellige partnerskaber– vi arbejder eksempelvis med multisensoriske analyser af fødevarer, eksperimentel psykologi, fysiologiske responser og kognitiv neurovidenskab.

Denne multidisciplinære synergi i udviklingen af kvalitetssikrede, bedre-smagende, mere mindeværdige og sundere mad- og drikkeoplevelser hos iSENSE er en helt unik tilgang,” fortæller Derek V. Byrne, der er forskningsleder og professor i Sensory & Consumer Science.

Billedet viser en person, der er halvt mand og halvt kvinde, for at symbolisere at vores sanser er påvirket af køn, farve, smag og duft. Foto: Derek V. Byrne. 

Et forskningsfyrværkeri

Fødevareforskning dækker over mange forskellige forskningsfelter og er ikke kun en disciplin, der bliver udført med avanceret udstyr på traditionelle laboratorier. Hos AU-FOOD folder fødevareforskningen ud over fem forskellige forskergrupper, der spænder fra det laboratorietunge ”Fødevarekemi- og teknologi” til det tværfaglige og sansefokuserede ”Fødevarekvalitet, perception og samfund”, som iSENSE er en del af.

Og hvorfor er fødevareforskningen så alsidig? Fordi, som Derek V. Byrne siger det, der er så mange elementer involveret i mad. Set i forhold til forskningsområdet, som iSENSE beskæftiger sig med, så gælder det at:

”Mad er alt. Det holder os i live, det handler om nydelse af mad, det handler om genetik, det handler om produktionsprocessen, forskel i opfattelsen af mad som bliver spist hjemme, og maden som bliver spist offentligt. Fødevareforskning er et fyrværkeri af forskning i, hvordan det hele virker og spiller sammen. Det er ikke nok med en endimensionel tilgang, og denne forståelse er kritisk for vores forståelse og ageren i forhold til vores helbred og trivsel, som individer men også som samfund."

Helt konkret fordeler iSENSE forskningen sig over følgende felter:

Forskningen spænder altså fra basal viden om sansernes egenskaber, til hvorfor vi opfører os, som vi gør. Den nye forskningsindsats iSENSE er klar til februar, hvor forskerne kan nyde godt af splinternye faciliter, der ifølge Derek V. Byrne måske er Europas bedste.

Vil du vide mere om iSENSE Research lab? Så klik her.