Kantinen Agro Food Park 26 – Stolt ejer af det økologiske spisemærke i sølv

I sidste uge fik kantinen i Agro Food Park 26 overrakt det økologiske spisemærke i sølv. I denne anledning havde kantinen i samarbejde med Økologisk Landsforening, som også har kontor i samme bygning, planlagt en lille fejring. En meget flot, meget stor og meget økologisk gulerodskage var bagt til dagens anledning. Da klokken slog 12, blev der slået på glasset, og Rita Ramona Høgh fra Økologisk Landsforening kunne stolt overrække en lille statuette, samt nye forklæder til køkkenchef Helle Lund Buus og de øvrige medarbejder i kantinen i Agro Food Park 26.

”Jeg synes det er fedt at have fået det økologiske spisemærke i sølv. Vi har jo som minimum et krav om, at vi skal have det bronze spisemærke i kantinerne i Food & Co. og der er sølvmærket altså lige lidt mere arbejde. Man skal holde tunge lidt mere i munden, både i forhold til indkøb og for at få varerne lidt mere i spil.” – Fortæller Helle om arbejdet med at få spisemærket.

Et økologisk spisemærke i sølv er en certificeret mærkning fra de offentlige myndigheder, som viser at ens samlede indkøb af økologiske varer ligger på en bestemt procentfordeling. Et sølvmærke ligger imellem 60% og 90% i økologi.

”Udover at man bliver nødt til at gå sine indkøb igennem og selvfølgelig se på, hvor er de økologiske varer dyrere end de konventionelle, så begynder man at se på hvilke råvarer man kan bruge som er økologiske. Der skal laves om på den måde man laver maden på. Man kigger på processerne i køkkenet i forhold til at optimere, og det kan ske, at man skal arbejde med nogle økologiske råvarer, som har en anden sæson end de konventionelle råvarer, som man måske har været vant til. På den måde kræver det også en høj faglighed i køkkenet hos medarbejderne.” – Fortæller Rita om processen med at få det økologiske spisemærke i sølv.

At kantinen i Agro Food Park 26 nu har fået det økologiske spisemærke i sølv, betyder ifølge Helle Buus flere muligheder til gæster og lejere. Der er en stor variation af virksomheder og medarbejdere i Agro Food Park. Med forskellige spisesteder der fokuserer på forskellige ting, kan man ramme alle så bredt som muligt.

”Derudover så er økologien jo også en god tanke, som vi også gerne vil støtte op om.” – Pointere Helle

Kantinen i Agro Food Park 26 åbnede d. 1. august 2022. Det er derfor gået forholdsvist hurtigt med at få det økologiske spisemærke i sølv.

”Jeg var spændt på, hvor lang tid det ville tage os at få sølvmærket. En ting er jo, at vi kender kantinen i Agro Food Park 15, og kan kører den med et bronzemærke, men at starte et helt nyt køkken op, samtidig med at have dette mål var ambitiøst. Det var spændende at se, om vi havde basisviden nok til forholdsvis hurtigt at komme op på et sølvmærke. Vi tog vores erfaringer fra kantinen i nr. 15 med over vejen til nr. 26, men jeg vil stadigvæk sige, at køkkenpersonalet i nr. 26 har lagt et kæmpe stykke arbejde. Jeg er stolt over, at vi har nået det på så kort tid.” – konstatere Helle.

Lejerne i Agro Food Park 26 har også haft en indflydelse på valget om at gå efter et sølvmærke i økologi. Bygningen har nemlig tiltrukket mange virksomheder og afdelinger af virksomheder, som arbejde med økologi. Man finder blandt andet Økologisk Landsforening, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, samt økologiafdelinger i SEGES Innovation og Landbrug & Fødevarer.

”Det er en bygning i udvikling, også stadig fordi nr. 26 ikke er helt fyldt med lejere. I nr. 13 og 15 har man sin egen kultur, og i nr. 26 er der også ved at vokse sin egen kultur.” – pointere Helle.

Noget tyder på, at økologi efterhånden er blevet en stor del af kulturen i Agro Food Park 26, men der er selvfølgelig også plads til andre.

”Vi er jo i et bæredygtigt byggeri, og det hænger økologien sammen med. For økologien handler også om at have et helhedssyn. Økologien et godt pejlemærke for det, at man tager jordens ressourcer alvorligt.” – Fortæller Rita.

Udover spisemærket i sølv har kantinen i nr. 26 også besluttet sig for at være et mere grønt alternativ til de andre spisesteder i Agro Food Park.

”Det er en grønnere kantine, der er færre animalske produkter på bordet og vi arbejder med at få vores gæster til at være med på dette. Det oplever vi rent faktisk, at de giver udtryk for at være rigtig glade for. Det er måske en svær udfordring, men det er også en god udfordring. Det er i den vej, at verden udvikler sig lige nu. Derfor bliver næste udfordring eller mål at arbejde mere med det grønne køkken.” – Afslutter Helle.

Er du interesseret i at vide mere om forskellen på de tre spisesteder i Agro Food Park, kan du se en video om netop dette lige her.