English

Hvor mange aarhusianere skal der til at starte Agro Food Park?

Overraskende få! Det kræver én med visionen, én med muskelkraft og så en hel del, der skal være med på idéen. Mød manden, der for 10 år siden startede et projekt, som skulle blive til Agro Food Park!

IMG 1093Aa

Søndag den 14. oktober 2007 deler Frank Bennetzen en taxatur med formanden for en lokal landboforening. Turen går til Axelborg i København og skal kun vare 15 minutter, men det stopper ikke de to i at slå det helt store samtalebrød op: Fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv.

”Vi bliver hurtigt enige om, at for fremtiden vil viden være helt afgørende, og de, der arbejder med viden, vil få travlt,” fortæller tidligere administrerende direktør for Landbrugets Rådgivningscenter (i dag SEGES, red.) Frank Bennetzen.

I sit daglige virke i spidsen for Videnscenter for Landbrug, kunne Frank Bennetzen se, at virksomhedens arbejde med at skabe forbindelser mellem viden og praktisk erhverv sammen med landbrugscentrene, var en rigtig god idé. Ville man mon kunne skalere konceptet op og udnytte de mange kvadratmeter jord omkring virksomheden i Skejby? Taxasnakken tog fart og konkrete principper formede sig.

Vigtigt med nærhed

”Først og fremmest skulle det være nemt for flere virksomheder at samarbejde med hinanden. I mine øjne kræver det, at virksomhederne også er placeret fysisk tæt på hinanden, så man kan mødes og se hinanden i øjnene,” siger Frank Bennetzen.

Alle virksomhederne skulle arbejde indenfor enten fødevare- eller landbrugsbranchen, og dét skulle fungere som en magnet, der ville tiltrække de bedste kandidater. Og så var scenen faktisk sat.

”Jeg var helt elektrisk, da jeg steg ud af taxaen. Da jeg kom hjem den dag, begyndte jeg at skrive idéen ned med det samme,” husker Frank Bennetzen

Drømmen var en videns- og erhvervspark, hvor fødevare- og landbrugsvirksomheder kunne flytte ind og skabe synergier med hinanden – uden at parkens bestyrelse skulle blande sig i, hvordan virksomhedernes forretning blev drevet. En drøm, der skulle vise sig at være stærk nok til at blive til virkelighed.         

Direktørstilling med startup-projekt på sidelinjen

Bestyrelserne for Videnscenteret for Landbrug og Dansk Landbrug (i dag Landbrug & Fødevarer, red.) gav fuld støtte til idéen, og da Aarhus Kommune samme år gav grønt lys, var det bare om at smøge ærmerne op og sætte i arbejdsgear. At opstarte sådan et projekt virker overvældende nok i sig selv, men når man har en direktørstilling ved siden af, virker det mildest talt uoverkommeligt.

Som Frank Bennetzen siger det på godt jysk: ”Jeg havde jo et andet job også, så der var lidt travlt.”

Det var dog ikke noget, der skræmte ham: ”Det er når man cykler op ad bakke, man opbygger en god kondition – og heldigvis går det altid ned ad bakke bagefter,” siger Frank Bennetzen med et skævt smil, der afslører, at han vist aldrig har haft noget imod at cykle op ad bakke. 

Trods kampgejst og entusiasme havde Tour de Agro Food Park dog ikke kunnet lade sig gøre, hvis han kørte solo. Frank Bennetzen understreger, at mange mennesker har været med til at skabe Agro Food Park og lagt et stort stykke arbejde i processen. Blandt andre Søren Madsen.

Hvem Søren Madsen er, og hvorfor han er en vigtig brik i Agro Food Parks historie, kan du læse mere om her.