Læs om de forskellige insights. Det vil fremgå, om oplægget er på dansk eller engelsk.
10.00 - 10.25: Food Trends de sidste 10.000 år (på dansk)
Madhistoriker og museumsinspektør Bettina Buhl, Madens Hus på Det Grønne Museum
Denne insight vil være på dansk
Madtrends gennem 10.000 år.
Tro ikke det handler om brød og grød!
Madtrends i den danske madkultur handler om alt andet end blot mad! Vi kigger skarpt på råvarer, tilberedninger og serveringer gennem tiderne.
Foto: Sofie Dupont
10.40 - 11.05: Plantebaserede "cheese gels" - anvendelse af fermentering til udvikling af nye klimavenlige fødevarer (på engelsk)
Professor Poul Erik Jensen, Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet
Denne insight vil være på engelsk
Gæring af emulsioner baseret på frølagringsproteiner kan danne grundlag for produktionen af plantebaserede oste og andre fødevaretyper. De største udfordringer inkluderer skabelsen og forbedringen af tekstur og smag. Dette indebærer søgningen efter skræddersyede bakterieblandinger designet til plantebaseret gæring og den synergistiske anvendelse af enzymer som transglutaminase for at forbedre teksturegenskaber. Dette arbejde bidrager ikke kun til øget forståelse af gæring af planteproteiner, men åbner også for fremtidigt arbejde inden for plantebaserede fødevarer og letter i sidste ende produktionen af næringsrige og velsmagende plantebaserede oste samt nye produkter
Foto: Claus Boesen
11.20 - 11.45: Smartfarms - Oceaner af blåmuslinger hjælper med at forbedre vandkvaliteten (på dansk)
Lisbeth Jess Plesner, Chefkonsulent, HedeDanmark
Denne insight vil være på dansk
Blåmuslinger bør spille en vigtig rolle som en af fremtidens fødevarer i den grønne omstilling af fødevareproduktionen. Blåmuslinger er en sund proteinkilde med et meget lavt klima- og miljøaftryk. Blåmuslinger kan ydermere fjerne næringsstoffer og dermed forbedre vandkvaliteten i havet. Ved placering er det vigtigt at tage hensyn til miljøpåvirkning, visuelle gener og andre brugere mm. Fordele, ulemper, muligheder, skrøner, samt regulatoriske bespænd vil blive vendt i præsentationen.
Foto: Christian Agerskov Munk
12.00 - 12.25: Bæredygtig produktion af kultiveret kød (på engelsk)
Professor Jette Young, Institut for Fødevarer, Aarhus University
Denne insight vil være på engelsk
Kultiveret kød forventes at bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Jeg vil give indblik i, hvad kultiveret kød er, principperne for hvordan det produceres, og diskutere aspekter af kvalitet og ernæringsværdi.
Foto: Aarhus Universitet
12.40 - 13.05: Hvilke danskere reducerer kød og hvorfor? (på dansk)
Professor Bente Halkier, Sociologisk Institut på Københavns Universitet
Denne insight vil være på dansk
Hvad gør det nemt, og hvad gør det svært at reducere kødets plads i madvanerne? Og hvordan kan andre aktører i samfundet støtte husholdningerne i at ændre madvaner i retning af de mere klimavenlige planterige måltider?
Selv om et flertal af danske forbrugere spiser kød uden begrænsninger, så er der en voksende gruppe danskere, som gerne vil signalere, at de er i gang med at skære ned på deres kødforbrug. I modsætning til hvad man måske skulle tro, så er det ikke nødvendigvis unge forbrugere, men derimod en sammensat gruppe. Det interessante er, hvad der gør, at disse forbrugere kan praktisere at skære ned på kødforbruget.
Foto: Klimarådet
13.20 - 13.45: IKEA Food - Bæredygtig mad til mange, i en verden af møbler (på engelsk)
Country Food Range & Supply Leader Peter Broholm, IKEA Group
Denne insight vil være på engelsk
Vores gæster og kunder forventer lækker, bæredygtig mad, der er prisvenlig og appellerende, og vores rejse for at levere dette er kun lige begyndt. Hvad kan vi gøre for at fremskynde vejen mod mindre madspild og lavere CO2-udledning? Og hvordan støtter IKEA Food den samlede IKEA-rejse, både med hensyn til klimamål og som en del af vores demografiske design?
Foto: Ikea Group
14.00 - 14.25: Dokumenterede klima- og bæredygtighedstiltag i hele værdikæden (på dansk)
Lisbeth Henricksen Direktør for innovation, SEGES Innovation
Denne insight vil være på dansk
At dokumentere klima- og bæredygtighedstiltag er en svær, men ikke umulig opgave. Der er brug for 1) viden og faglig dybde 2) data 3) en aktør som kan binde værdikæden sammen. Lisbeth Henricksen vil præsentere SEGES Innovations arbejde med at skabe flere bæredygtige fødevarer.
Foto: SEGES Innovation
14.40 - 15.00: EAT-pack - i fremtiden kan du spise fødevareemballage (på dansk)
Associate professor Susan Løvstad Holdt, DTU Fødevareinstituttet
Denne insight vil være på dansk
Eat-pack udvikler fødevarefilm baseret på fødevareingrediens-sidestrømme for derved ikke at efterlade noget affald. I fremtiden ryger emballagen med i gryden - den skal kunne spises.
Foto: Susan Løvstad